miercuri, 30 octombrie 2013

De ce acest blog ?

      Cand am facut primii pasi in lumea microcontrollerelor (le voi prescurta uC) si am inceput sa citesc despre acestea,  prima pagina pe care mi-a aratat-o "prea bunul" google a fost cea a celor de Microchip.
      Habar nu aveam cu ce se mananca acest domeniu al electronicii si dupa ce am citi nitel din datasheet am ramas foarte descumpanit pentru ca nu am inteles o boaba din ce se explica  acolo.
                                                        Totusi nu m-am dat batut !

     Am incercat sa abordez problema dintr-o alta perspectiva , asa ajungand in final sa dau peste Arduino. Se facea atunci (parca prin 2011)  mare caz pe seama acestei platforme de dezvoltare. Cautand in stanga si in dreapta documentatie si exemple m-am hotarat in final sa cumpar placuta (un Duemilanove) platind pentru ea 180 Ron !!!  Si de-aici a inceput !

       OK. Hai sa aprindem un led. Acum sa aprindem doua, ba nu,  mai bine sa numaram in binar pana la 255. Sa punem butoane, sa citim senzori de temperatura, sa folosim un afisaj cu cristale lichide, sa construim si sa ne jucam cu o matrice de leduri... Wow! Totul era la indemana numai cu cateava comenzi si click-uri puteai face ORICE. Si totusi...

       Unul din defectele mele (pe care il recunosc) este faptul ca, uneori, am tendinta de a complica inutil unele lucruri. Arduino era super, pentru fiecare lucru pe care vroiai sa il faci exista deja o librarie care lucra pentru tine. Unde erau toate datele pe care le vazusem intr-unul din datasheeturile celor de la Microchip? Ce registri se accesau? Cum se faceau toate aceastea?
      Incet, incet, am inceput sa ma documentez din nou despre PIC-uri si lucrurile parca incepeau sa devina mai clare. Mai ramasese o problema : compilatorul. Vroiam ceva simplu si efcient. Ceva care sa imi arate registrii, care sa imi permita sa vad in timp real ceea ce se intampla in interior. Asa am dat peste PIC IDE SIMULATOR. Fara librarii, fara prea multe briz-brizuri cu un compilator BASIC (HC90 ... amintiri) si mai cu seama IEFTIN. In prima faza mi-am propus sa refac toate proiectele pe care le realizasem cu Arduino insa mi-am dat seama ca nu este chiar asa de simplu asa ca am luat-o din nou cu inceputul.
     
       Scopul acestui blog este de a impartasi experientele mele personale capatate in urma realizarii unor mici proiecte folosind uC de tip PIC, dar mai cu seama modului in care s-ar putea utiliza diverse "shielduri", senzori si alte "placute" pentru care exista librarii scrise pentru  Arduino. 






4 comentarii:

  1. ...daca ar mai fi azi si tineri carora sa le mai 'arda' de invatatura si mai cu seama carora sa le puna mintea la lucru...
    -Azi - anul 2013 - ...relatii internationale,jurnalism,design,...etc. adica ceva cu datudin gura doar diplome cumparate si calitatea de smecher...DAr...din 2009 pana acum de ce ai 'lancezit'?
    *_ Cred ca am gasit si raspunsul când am vrut sa public acest comentariu...adica ínginer'si nu stii ca acele cuvinte de control sunt piedici in sistemul de comunicare si sa pui un antivirus in locul lor...???Aida de ...inginerule...???

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut.

    Sincer sa fiu si, imi cer scuze pentru asta, nu am inteles mare lucru din asta. Nu am sustinut ca sunt inginer si nici nu cred ca postarea mea are vreo treaba cu antivirusul - oricare ar fi acesta... Oricum sa fii iubit. Sanatate.

    *_ Adica ce scrii in profilul tau la profesie nu stii?Asa cum ti-am raspuns de pe telefonul mobil,prin raspunsutau ai confirmat ca eu am fler.Depistez oamenii inteligenti dar neintruiti cat ar vrea ei sa fie.De la tema pe care o abordezi in blogg-ul tau pana la ceeace ar fi trebuit inclusiv despre constructia blogului,e diferenta imensa.Ramai un inchipuit cum am vazut destui.Am intalnit foarte multi ca tine si unii si-au bagat in gura mea de toate crezând ei ca in acest fel nu fac decat sa se deconspire si mai mult.Un om inteligent pornit pe rele e mai periculos decat 1000 de prosti.Am satisfactia ca dintre cei care-si bagau in gura mea de toate,m-au ascultat,au terminat cibernetica la Iasi sau Timisoara si azi sunt CINEVA.Din Constanta am cunoscut un neam Petrescu,din politie si dintre primele magazine de IT.Poate ca esti chiar feciorul aceluia.Pentru a deveni ceeace vrei,..."...trebuie suficiente acumulari cantitative pentru un salt calitativ...".Iti doresc succes si noroc.iar când afli ce legatura au acele cuvinte cu antivirusul sa-midai de stire.Oricum,pana nu reprlezi postarea pe blogul tau eu nu o sa mai viin pe aici.nartip

    RăspundețiȘtergere
  3. " Profesia
    inginer

    Locaţia
    Constanta, Constanta, România

    Domenii de interes
    Electronica, microcontrollere, muzica (rock, clasica ) jocuri video (playstation 1, 2, 3)

    Filme preferate
    1984, The man from earth, Knowing

    Muzica preferată
    Iron Maiden, Ska-P, Loreena McKennitt "

    -Ce spui ínginerule'...???

    RăspundețiȘtergere